Egy szomorú esküvő

2021 május 7. | Fotózás

Érdekes egy esküvőn fotóztam néhány éve. Jó tanulság lesz ez mindenkinek, még ha picit hosszú is lett az írás a közösségi médiában. A párral sosem találkoztam, csak telefonon egyeztettünk az esküvőjükkel kapcsolatban. Ez valóban olyan esküvő volt, amit sosem fogok elfelejteni…

A szertartáson 3 szolgáltató volt: 1 videós lány, 1 kezdő ceremóniamester és én a fotós. A vacsoránál viszont ugye, nélkülözhetetlen a jó bulihoz egy DJ vagy zenekar, zenész. Egy idősebb bácsi jött, aki egyedül zenélt, de elhozta az esküvőre 8-10 éves fiú unokáját is segítőnek. Este 20:00-tól kezdődött a vacsora. Az öreg bácsi és az unokája nem kaptak vacsorát.

Minden esküvőn alapvető gesztus, hogy a szolgáltatók, külön szolgáltatói asztalnál megkapják ugyanazt a menüt, amit a vendégek is. Sokan ezt szerződésben is rögzítik.

Fura volt, hogy a ceremóniamester sem intézkedett. Mondtam a bácsinak, hogy jöjjenek vacsorázni, mire ő meglepetten nézett és mondta, hogy ők sajnos nem kapnak vacsorát és csak 3 szék van az asztalunknál. Megkérdeztem a főpincért, hogy ez hogy lehet. Rövid válasz: “Így döntött a pár.”

Kiderült, hogy a bácsit egy ismerősük ajánlotta a párnak és Miskolcról jöttek fel Budapestre. “Hát, jól bereggeliztünk otthon. Azért tudnék egy jót enni, de majd kibírjuk. Van valami éjjel-nappali a közelben esetleg?”

Én viszont nem bírtam ki és mondtam a párnak, hogy a zenészek reggel indultak Miskolcról azóta nem ettek, minden esküvőn a ceremóniamester, zenészek, DJ, videós, fotós együtt vacsoráznak, intézzünk már nekik is 1-1 levest és legalább 1-1 húst + köretet. 10 éve dolgozom esküvőkön, eddig mindenhol szuper menyasszony és vőlegény volt a megbízóm, ahol tökéletesen megoldották ezt nekünk.

Menyasszony flegmán: “8.000 forint / fő a menü ára és pontosan ki van számolva minden.”

16.000 forintot spórolt a pár egy idős bácsin és unokáján. Miközben az 50 fővel (ha mindenki bedob 20.000 forintot) lazán összejön a párnak 1.000.000 forint.

Én nekem azért különösen szívszorító ez, mert nem egy 10-20 milliós szettel zenélt a bácsi. Vidékről jöttek, picit kopott, de tiszta, elegáns ruhában volt. A hangfalakon is látszott, hogy régi, a laptop is 10 éves lehetett talán, a kábelek is több helyen ragasztva voltak. Látszott rajta, hogy szegények, na…

Megkérdeztem ismét a zenész bácsitól, hogy akkor ezt nem kalkulálta bele vagy nem is volt erről szó, vagy hogy történhet ilyen. “A pár nem mondott semmit a vacsoráról, én 50.000 forintért jöttem zenélni + benzin költséget fizetik még.” Hihetetlen! Maga az, hogy valaki, még mindig 50.000 forintért dolgozik, mert szegény és bevállal egy 50K-s munkát teljes szombat reggeltől – vasárnap hajnalig. Nagyon szívszorító volt ez számomra. Durván számítva ez egy olcsó 1 millió forintos esküvő lehetett. 1.000.000 forint VS 16.000 forint egy bácsi és egy kisfiú vacsorájáért.

Futottam még egy kört! Kértem a pincértől, hogy hozzon még 2 terítéket és majd elosztjuk az ételt. A pincér röhögve: “Nem tudjátok elosztani, nem tálat kaptok. Külön ki van számolva a leves is. Konyhán sincs már semmi.” Pár percig bírtam nézni, ahogy jót eszik a násznép, megy valami háttér zene, vacsorázik a ceremóniamester és a videós is, a zenész bácsi és az unokája pedig ott ülnek ketten az asztaluknál és csak néznek tehetetlenül.

Odamentem és mutattam az egyik kedvenc ételszállítós applikációmat, kiválasztottunk 3 levest, 3 tésztát, 3 desszertet egy olasz étteremből és megrendeltem az alkalmazásból a vacsorát az esküvő helyszínére. “Nem lesz ebből botrány?” kérdezte a bácsi. 

“Hát… Szerintem már most botrány van itt, hogy nem kapunk kaját…” – válaszoltam, már kínomban nevetve. Az alkalmazás utcára és méterre pontosan mutatja, hogy mikor érkezik a futár. Amikor megérkezett a futár kimentem az étterem elé, adtam neki 500 forint borravalót, elmeséltem röviden a sztorit és kértem egy kis segítséget. Ő is nagyon kiakadt ezen az esküvőn. Visszamentem gyorsan a helyünkre, majd jött a futár: beöltözve védő ruhában, bukósisakkal végig ment a főasztalnál, majd levette a bukósisakot és jött felém. Mindenki meglepetten nézte őt a vendégek közül. Odamentem hozzá körülbelül a terem közepén és mondtam hangosan:

“Szia! Köszönjük szépen! 2 szolgáltatónak senki sem intézett vacsorát.”

Néma csend a teremben. Érdekes tekintettel nézték a vendégek, ahogy viszem kettő nagy papírzacskóban az ételt. Nem nagyon tudták a vendégek, hogy mi történik. Leültünk hárman és ettünk egy nagyon jót, mindennel együtt 14.500 forintból. Nekem nem számított ez a pár ezer forint. Ami számomra még elképesztően furcsa volt, amikor a bácsi mondta, hogy még mindig lenézik itt a vidéki zenészeket. És mennyire szokatlan, ritka kedves gesztus volt ez egy Budapesten született és Budapesten élő fiatal embertől.

Az esküvőn most hajnali 1-ig dolgoztam, senki sem nézett ránk csúnyán, még a pár is poénkodott, mintha nem történt volna semmi. A képeket is átadtam az esküvő után, mindenki boldog volt. Szóba sem került, hogy elrontották, hogy a bácsinak és az unokájának nem jutott vacsora. Én szomorú vagyok, hogy 2019-ben ez megtörtént és még mindig ilyen nagy különbség van az emberek között… Neveket, helyszínt, címet nem fogok írni. Lehet, hogy erről az esküvőről nem lesz több munkám. Bátran hozhatok szerintem egy ilyen döntést, ha ennyire lenéznek, semmibe vesznek valakit egy esküvőn.

Geberle Berci vagyok, fotózással, weboldal készítéssel és online marketinggel foglalkozom. Szabadidőmben a családommal, barátaimmal vagyok, úszom, focizom, teniszezek, új éttermeket és borokat fedezek fel és próbálok mindig alkotni valamit. 🙂
Népszerű bejegyzéseim
Fotózás
Weboldal készítés